|
2023-01-02 20:45:35, hétfő
|
|
|
Divertikulitisz diéta - Kerülendő és ajánlott ételek listája
A divertikulitisz egy gyulladásos megbetegedés, amely az emésztőrendszert érinti.
Divertikulitisz során a vastagbélben divertikulumok alakulnak ki, amelyek valójában kisebb méretű kitüremkedések. Leggyakrabban az 50 év felettieket érinti, de sajnos ma már a fiatalok körében is növekvő számban fordul elő.
Maga a betegség többnyire tünetmentes, ha mégis tapasztalunk tüneteket, akkor azokat a kitüremkedéseknél megakadó és pangó székletmaradványok miatti gyulladás okozza. A gyulladásos állapotot hívják a szakemberek divertikulitisznak.
Divertikulitisz esetében főleg a bal oldalra koncentrálódó alhasi fájdalmat, valamint a székletürítési szokásokban bekövetkező változásokat észlelhetjük. Panasz esetén keressük fel háziorvosunkat, mert a betegség felismerése nehéz. Az sem ritka, hogy a divertikulitisz csupán más vizsgálatok során kerül diagnosztizálásra.
Kerülendő ételek divertikulitisz esetén
Ha a gyulladás felerősödik, akkor az orvosok rostszegény és tiszta folyékony étrendet javasolnak. Bár a tünetek erőssége egyénenként változó lehet, a szakemberek mégis úgy látják, hogy ez a fajta étrend lehet a leghatásosabb a kezelés során. Amint a gyulladás mértéke csökken, fokozatosan áttérhetünk az alacsony rosttartalmú étrendre. A tünetek megszűnésével viszont érdemes magas rosttartalmú ételeket fogyasztanunk.
A szakemberek úgy látják, hogy a FODMAP diéta jótékonyan hat számos emésztőrendszeri megbetegedés során, beleértve az irritábilis bél szindrómát és a divertikulitiszt is. A FODMAP egy mozaikszó, amelynek jelentése Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. Röviden olyan rövid láncolatú szénhidrátokról van szó, amelyek emésztési problémákat okozhatnak az arra érzékenyeknél.
Divertikulitisz esetén a szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú ételeket, mint például:
bizonyos gyümölcsök, például alma, körte és szilva
tejtermékek, például tej, joghurt és fagylalt
fermentált ételek, például savanyú káposzta vagy kimchi
hüvelyesek
magas transzzsírtartalmú élelmiszerek
szója
káposztafélék
hagyma és fokhagyma
Ugyancsak kerülendő a vöröshús is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy vörös és feldolgozott húsokban gazdag étrend növeli a divertikulitisz kialakulásának kockázatát. A szokásos, nyugati típusúnak nevezett étrend szintén gazdag feldolgozott élelmiszerekben, valamint magas zsír- és cukortartalmú ételeket tartalmaz, amelyek mind-mind kockázati tényezőt jelentenek.
A rost fogyasztása megosztja a szakembereket. Korábban azt tanácsolták, hogy aki divertikulitiszben szenved, az álljon át alacsony rosttartalmú, folyékony étrendre. Ma azonban már több tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a szakemberek úgy látják, hogy a rostokban gazdag étrend segíthet megelőzni a gyulladásokat. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy meglévő gyulladás esetén kerülni kell a rostfogyasztást, mert tömegesebbé teszik a székletet, és fokozhatják a vastagbél-összehúzódásokat, amelyek fájdalmasak lehetnek a fellángolások során. Fontos, hogy minden esetben kérjük ki szakorvos tanácsát, mert a gyulladás meglétét csak ő tudja megállapítani, így orvosi segítség nélkül előfordulhat, hogy a saját döntéseink hatására romlik az állapotunk.
Ajánlott ételek divertikulitisz esetén
Ahogy korábban is említettük, a rostokban gazdag ételek fogyasztása csak akkor ajánlott, ha nincs a belekben gyulladás. Ha panaszaink vannak, illetve ha a szakorvos megállapítja a gyulladást, akkor kerülni kell a magas rosttartalmú ételeket.
A szakemberek úgy látják, hogy erős gyulladás esetén a rostokban szegény étrend segíthet a panaszok enyhítésében és a felépülésben. Ilyen ételek például:
száraz, rostszegény gabonafélék
feldolgozott gyümölcsök, például almaszósz vagy konzerv őszibarack
főtt állati fehérjék, például hal, baromfi vagy tojás
olívaolaj vagy más olajok
sárga tök, cukkini vagy sütőtök héj vagy mag nélkül
főtt spenót, cékla, sárgarépa vagy spárga
burgonya bőr nélkül
gyümölcs- és zöldséglevek
Súlyosabb esetekben a szakorvos folyékony étrendet is előírhat, amelyet az utasításoknak megfelelő időtartamig kell folytatni. Minden esetben orvosi felügyelet szükséges a folyékony étrend elkezdéséhez, illetve ahhoz is, amikor fokozatosan visszatérünk a szilárd ételek fogyasztásához. Fontos a fokozatosság, ezért a tünetek megszűnése után először csak alacsony rosttartalmú ételeket fogyasszunk, majd szépen lassan térjünk csak vissza a magas rosttartalmú étrendhez.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Diéták és fogyókúrák |
|
Címkék: oligoszacharidok, emésztőrendszert, emésztőrendszeri, összehúzódásokat, divertikulitiszt, divertikulitisz, élelmiszerekben, monoszacharidok, szénhidrátokról, poliszacharidok, rostfogyasztást, kitüremkedések, divertikulumok, fogyasztásához, székletürítési, háziorvosunkat, kialakulásának, fellángolások, káposztafélék, koncentrálódó, rendelkezésre, fermentábilis, tapasztalatok, cukortartalmú, érzékenyeknél, szakembereket, gyulladásokat, diszacharidok, megállapítani, leggyakrabban, utasításoknak, leghatásosabb, fogyasztanunk, megszűnésével, változásokat, feldolgozott, gyulladásos megbetegedés, emésztőrendszert érinti, vastagbélben divertikulumok, fiatalok körében, betegség többnyire, kitüremkedéseknél megakadó, gyulladásos állapotot, székletürítési szokásokban, betegség felismerése, divertikulitisz csupán, gyulladás felerősödik, orvosok rostszegény, tünetek erőssége, szakemberek mégis, fajta étrend, kezelés során, Fermentábilis Oligoszacharidok,
|
|
|
|
gyulladásos megbetegedés, emésztőrendszert érinti, vastagbélben divertikulumok, fiatalok körében, betegség többnyire, kitüremkedéseknél megakadó, gyulladásos állapotot, székletürítési szokásokban, betegség felismerése, divertikulitisz csupán, gyulladás felerősödik, orvosok rostszegény, tünetek erőssége, szakemberek mégis, fajta étrend, kezelés során, gyulladás mértéke, alacsony rosttartalmú, tünetek megszűnésével, arra érzékenyeknél, magas FODMAP-tartalmú, divertikulitisz kialakulásának, rost fogyasztása, rostokban gazdag, figyelmet arra, fellángolások során, gyulladás meglétét, saját döntéseink, belekben gyulladás, szakorvos megállapítja, magas rosttartalmú, rostokban szegény, panaszok enyhítésében, szakorvos folyékony, utasításoknak megfelelő, folyékony étrend, szilárd ételek, tünetek megszűnése, oligoszacharidok, emésztőrendszert, emésztőrendszeri, összehúzódásokat, divertikulitiszt, divertikulitisz, élelmiszerekben, monoszacharidok, szénhidrátokról, poliszacharidok, rostfogyasztást, kitüremkedések, divertikulumok, fogyasztásához, székletürítési, háziorvosunkat, kialakulásának, fellángolások, káposztafélék, koncentrálódó, rendelkezésre, fermentábilis, tapasztalatok, cukortartalmú, érzékenyeknél, szakembereket, gyulladásokat, diszacharidok, megállapítani, leggyakrabban, utasításoknak, leghatásosabb, fogyasztanunk, megszűnésével, változásokat, feldolgozott, zöldséglevek, vastagbélben, rosttartalmú, élelmiszerek, elkezdéséhez, előfordulhat, fokozatosság, megbetegedés, megállapítja, tapasztalunk, enyhítésében, észlelhetjük, felépülésben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2173
- e Hét: 27064
- e Hónap: 58550
- e Év: 263251
|
|
|